Literatura

wrócę do ciebie Polsko (wiersz)

Przemek Trenk

 

jeśli przyjdzie mi 
zostawić kraj moich narodzin
zamknę za sobą drzwi

 

trzasnę nimi
bo duma narodowa
tapla się w błocie

 

patriotyzm to blef
nowe wzorce 
czerpane z ołowianych dni

 

ptaki 
one zawsze odlatują
by powrócić co cztery lata

 

Polska jakby już 
nie polska
ideały obrosły tandetą

 

jeśli przyjdzie mi
zostawić kraj mojego ojca
uciekać przed nowym porządkiem

 

nie wyjdę tylnymi drzwiami

 

gdy ptaki powrócą
by nowe założyć gniazda
wrócę i ja do ciebie Polsko

 

wejdę przez frontowe drzwi

 

Przemek Trenk


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
ElminCrudo
ElminCrudo 8 lutego 2016, 19:46
Ba.
!
przysłano: 8 lutego 2016 (historia)

Inne teksty autora

transcendencja
Przemek Trenk
***
Przemek Trenk
Amor vincit omnia
Przemek Trenk
***
Przemek Trenk
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca