Literatura

obiecaj (wiersz)

Przemek Trenk

 

położyłem się na mokrej trawie
jest ze mną wiotka brzózka
nadeszłaś od północy
stałaś się moim lądem 
wciąż jeszcze nie odkrytym

 

położyliśmy pod drzewkiem, nasze głowy
moja, pełna twoich myśli
schowałem w twoim ciele, siebie
jakbym chciał się stać twoim przeznaczeniem
lecz nie na długo

 

powieki opadają ciężkie

 

wkrótce nadejdzie wiosna
drzewo wyda owoce
obiecaj

 

obiecaj proszę, jeśli będzie mężczyzna
założysz mu zbroję i kaptur
a jeśli kobieta, uszyjesz sukienkę z błękitu nieba

gdyby koń płowy, jego też puść wolno

 

Przemek Trenk

 


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 11 lutego 2016 (historia)

Inne teksty autora

transcendencja
Przemek Trenk
***
Przemek Trenk
Amor vincit omnia
Przemek Trenk
***
Przemek Trenk
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca