Literatura

i że cię nie upuszczę (wiersz)

Kuba Nowakowski

jesteś moją przełożoną kiedy po kąpieli

dyndasz po obu stronach ramienia

dajesz się nieść jak półtusza

wypowiadane szeptem marzenia dowodzą

że dusza jest cała choć przerąbana sakramentem

 

wystrojona w prześcieradło srożysz się udając araba

i wiem że zaraz wybuchniesz śmiechem

a po wszystkim płaczem

 

nie boimy się czarnych scenariuszy

w nocy zlewają się z tłem

a rano bledną w kawie z mlekiem

w ogóle się  nie boimy

bo czy można mieć bardziej przerąbane życie

niż nasze

sprawiedliwie pól na pół

i niesprawiedliwie bo tylko do śmierci


wyśmienity– 13 głosów
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Mithril
Mithril 4 marca 2016, 06:48
...nie muszę pisać, że powyższa forma, narracja i ujęcie w mansardę najprostszego słowa niesie czytelnika (sięmła) za ręką autora, co sprawia się przyjemnością wodzenia choćby na szafot

kiedyś zarejestrowałem wew TV (towarzysząc dzieckom) święte oburzenie:
"nie cierpię dyndania" - pewnego niebieskiego ludka w białej czopce
Kuba Nowakowski
Kuba Nowakowski 4 marca 2016, 08:26
zależy na kim się dynda... Dzięki Mithril
Ir
Ir 4 marca 2016, 08:56
Łałuu...Kuba, ależ to świetne...pierwsza strofa aż mną uśmiechnęła.
Takie wiersze chcę czytać :)...i nie boję się czarnych scenariuszy pijąc kawę z mlekiem :)
Mi Lo
Mi Lo 4 marca 2016, 17:46
o,tak. godna wyróżnienia
Jacek JacoM Michalski
Jacek JacoM Michalski 5 marca 2016, 19:39
a kiedy już przestaniemy pożądać białych scenariuszy, zostanie nam tyle szarość ile zdołamy udźwignąć :-)
Grzesiek z nick-ąd
Grzesiek z nick-ąd 13 marca 2016, 09:10
zatrzymanym na długą chwilę, dzięki
Robert noszczyk
Robert noszczyk 13 kwietnia 2016, 14:49
mocne
przysłano: 3 marca 2016 (historia)

Inne teksty autora

greciszek
Kuba Nowakowski
po wołanie
Kuba Nowakowski
ciemno
Kuba Nowakowski
akeda 2018
Kuba Nowakowski
ekstradycja stacha palucha
Kuba Nowakowski
niewzruszony
Kuba Nowakowski
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca