Literatura

Dlaczego? (wiersz)

Przemek Trenk

 

życie jedno i jedna w nim rozpacz
ból który krwią spłynął
czas jest milczeniem 
kto cierpi, ten umiera
niecierpiący giną
ten kogo boli, jest bardziej uduchowiony?

 

zbudowali na ziemi Bogu 
kościołów więzienia
na wszelki wypadek, gdyby otwarły się
niebios bramy
wiodąc Boga na stracenie

 

a jeżeli słowo raz wypowiedziane
staje się milczenia kłamstwem
cichą zbrodnią, bo przecież łatwiej przemilczeć
więc dlaczego słowem ból duszy wyrażamy


sól płynie po policzku

boli mnie
kłuje, przeszywa tępym nożem
aż dziwne że jeszcze pozwalasz mi żyć
Boże

pozwalasz, gdy tamci dawno już odeszli


Przemek Trenk


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 22 marca 2016 (historia)

Inne teksty autora

transcendencja
Przemek Trenk
***
Przemek Trenk
Amor vincit omnia
Przemek Trenk
***
Przemek Trenk
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca