Literatura

Miejsce Ciszy (wiersz)

Alienka

U stóp Wetliny są dwie skały. Na pierwszej jest tablica z napisem: "W górach jest wszystko co kocham I wszystkie wiersze są w bukach Zawsze kiedy tam wracam Biorą mnie klony za wnuka" A na drugiej: "Jerzy Harasymowicz poeta 1933-1999"
Znalazłam dziś swoje miejsce
To było gdzieś, w Bieszczadach
Było tak pięknie, tak ponadprzestrzennie
Że - zaczęłam płakać

Jak Kordian, jak posąg na szczycie
Gdzieś, na Wetlinie, w Bieszczeadach
Było tak pięknie, że po raz pierwszy
Myślałam - czy umiem latać?

Wiersz - na skale u stóp góry
Poczułam, gdy weszłam na szczyt
Po myslach skrzydlatych, po łzach kilku
Nareszcie - zaczęłam się modlić

Góry, odwieczna kraina poetów
Odwieczne, bukowe wiersze
Bieszczady, przez was, w was - dziś powstał
W szumie drzew - jeden jeszcze

dobry– 17 głosów
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Camlott
Camlott 3 listopada 2003, 15:51
Alienko...jestem pod wrażeniem .....
justynia15
justynia15 20 lipca 2008, 03:49
jestem tez pod wrazeniem.jestes prawdziwa poetka
przysłano: 6 lipca 2010 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca