Literatura

Prośba figurki woskowej 1998 (wiersz)

Tomek Katner

Przychodzę do Ciebie królowo mroku,

Bo zagubiłem się w świecie jaskrawych prawd.

Słońce się marszczy pod moimi paznokciami

wbijając we mnie swoje mokre kolce.

Kolor mojej świadomości

zlewa się z kolorem moich sznurówek

A pozytywizm mojego istnienia

tonie w kałużach wyimaginowanych stosunków.

Nie rozumiem nawet swoich małych dłoni,

które uciekają przed moim pożądaniem.

 

Przychodzę do Ciebie królowo mroku,

bo się zatracam w lustrze swojej karykatury.

Dzika roślinność wspina się po moich stopach

i sięgając ostrymi zębami moich uszu

chciwie wkrada się do mojej białej trumny.

Obraz jaki widzę przed oczyma

spływa wielkimi kroplami po moich spodniach

a z nogawek powoli wypełzają niebieskie ślimaki.

 

Przychodzę do Ciebie królowo mroku,

by skryć się pod skrzydłami Twojej nocy.

Przyjmij mnie proszę do swej ciemności,

bo w świecie blasków czuję się brudny.

Spala mnie każdy strumień słońca,

który wpada przez dziurkę od klucza moich drzwi.

Otwórz mi Pani swe czarne wrota

i uczyń swym niewolnikiem

     -nocy...


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 23 kwietnia 2016 (historia)

Inne teksty autora

Milion rzeczy
Tomek Katner
Dwie historie
Tomek Katner
Byliśmy
Tomek Katner
dobranoc
Tomek Katner
Przed świtem
Tomek Katner
Zachwycony
Tomek Katner
nie jestem
Tomek Katner
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca