Literatura

Reszka (wiersz)

Tomek Katner

Droga, którą idę jest trochę zbyt wąska

Nie umiem się przedrzeć, nie jestem ze Śląska

Próbuję więc czasem karczować zarośla

Teraz jest ciut szersza, ale nie jest prosta.

 

Buty, w których idę są nieco za małe

Mam przez to odciski i palce zsiniałe

Nie chcę jednak poddać się w połowie drogi

Więc idę uparcie, chociaż bolą nogi.

 

Nie dość, że zakręty to jeszcze dziurawa

Jak na takiej drodze powiedz nie ustawać?

Jak na takiej drodze przez życie iść śmiało?

Nie zdążę dojść wszędzie –czasu mam za mało.

 

Czasu mam za mało i buty za małe

Takie od początku życie moje całe.

Rzucam więc monetę o swój los zbolały…

Reszka. Nie przegrałem. Wstaję, idę dalej.


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 23 kwietnia 2016 (historia)

Inne teksty autora

Milion rzeczy
Tomek Katner
Dwie historie
Tomek Katner
Byliśmy
Tomek Katner
dobranoc
Tomek Katner
Przed świtem
Tomek Katner
Zachwycony
Tomek Katner
nie jestem
Tomek Katner
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca