Literatura

k1 (wiersz)

zen8

nie ma stwórcy każdego

z wszechświatów - to

cię nie chroni tylko dharma

kiedy czytasz moje słowa

to w twoim sercu i umyśle

istnieje ziarno agresji

 

kiedy pojawiłeś się w lotosie

bez ojca i matki - istniało -

w tobie tylko pragnienie

odczuwania zachwytu

które powstało w foremnej

i bezforemnej pustce 

 

jeśli uwolnisz się od skalań

umysłu - medytując nad

czterema szlachetnymi

prawdami i ośmiostopniową

ścieżką zniknie przedmiot

twojej chwilowej koncentracji

 

nirwana jest uwolnieniem

cię z jakiegokolwiek cierpienia

które krępuje umysł - tak

mówi bodhisattwa - przyszły budda

a wtedy brzmi shakuhachi

 


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 29 kwietnia 2016 (historia)

Inne teksty autora

ulice
zen8
cyborg
zen8
manga
zen8
poezja
zen8
noc
zen8
kraina
zen8
mudra
zen8
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca