Literatura

świat za drzwiami wg goja (wiersz)

Mi Lo

 

chłopiec już dojrzał i dalej może pojechać sam
o królu maciusiu nie słyszał nigdy za to pamięta by zostawiać swoje modlitwy
w szczelinach ściany na zachodnim skraju starego miasta którego nigdy nie opuściła szechina
 
nietrudno spierać się o banalne sprawy
ty możesz się na mnie wesprzeć ale zbyt łatwo wyprzeć się ojca
nie do końca świadomy sytuacji dzieciaku czcij matkę swoją
każdego roku idziesz na umschlagplatz pamiętać
 
że prawdziwy mężczyzna nie dowierza zmyślnie plecionym pogłoskom i koronkowym plotkom
szuka ziarna prawdy wszystkimi zmysłami i nie zapomina że każdego wiążą prawa
niektórych krępują one mocniej zwłaszcza te nie do końca spisane
o resztę zadba dotknięta mezuza

 


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 3 maja 2016 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca