Literatura

Skrzypce (wiersz alternatywny) (wiersz)

silva

były spolegliwe jak żadne inne

to płynie z duszy skrzypiec

grały Brahmsa smyczkiem Hubermana

najwdzięczniej i najdźwięczniej

wiedziały kogo Muzyka ma ocalić

 

gdy je stracił

poczuł się ograbiony jakby przez śmierć

 

dla Altmana były krnąbrne

to płynie z duszy skrzypiec

głęboko ukrywały aksamit brzmienia

struny drżały jak w febrze

odmawiając współpracy z kimś takim

nie zdołał pokonać oporu częstym pizzicato

nigdy nie odnalazł kryształowych odcieni

 

stradivarius trafił w namiętne dłonie Bella

stanowiąc z nim jedno

to płynie z duszy skrzypiec

 

z bezsilności słów rodzi się Muzyka

 

miejsce zburzonej synagogi uświęca Brahms i Sibelius

tylko skrzypce mogą uwiolinić los tych             /  skrzypce harmonijnie wplatają dźwięki

którzy nie dostąpili łaski macew                        /  w tęczę    


dobry 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 17 czerwca 2016 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca