Literatura

Wajchę przełuż (ostatni zajazd po bitwie) (wiersz)

Grzesiek z nick-ąd

 

Fragment

Polsko,ojczyzno moja, ty jesteś jak zdrowie,
za które trzeba płacić bez mrużenia powiek,
no chyba że jesteś posłem albo księdzem,
który z powołania klepie swojską nędzę
a jeszcze od serca starym obyczajem
tym potrzebującym krwawicę rozdaje.

Jak ciężko dziś zostać panem Mickiewiczem
bo gdzie tu odnaleźć prawdziwą dziewicę,
która by pełniła rolę pięknej Zosi?
A może posłankę Pawłowicz poprosić
by pierś swą wypięła i włos rozpuściła
chwasty wyrywała i kaczki karmiła?
Miast kochanka by miała ojca Tadeusza,
który na podbój Rusi majbachem by ruszał
pod sztandarem wiary uszytym z moheru.
Wojski natetychmiast chwyciłby roweru
(wszak od kiedy żonę o rozwód poprosił
płaci alimenty i rogów nie nosi)
nadepnął pedały i przycisnął dzwonki
aby szlak trafił ostatnie skowronki,
oniemiałyby wrony oniemiały kruki
i szeptały do ucha fejsbukom fejsbuki.

 


niczego sobie+ 4 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Mithril
Mithril 18 czerwca 2016, 08:05
"tym potrzebującym >>>krawicę<<< rozdaje."

"Jak >>>cieżko<<< dziś zostać panem Mickiewiczem"

"który na podbój Rusi >>>majbachem<<< by ruszał"

:-)
Ir
Ir 18 czerwca 2016, 11:54
"aby szlak trafił ostatnie skowronki,
oniemiałyby wrony oniemiały kruki
i szeptały do ucha fejsbukom fejsbuki."......................zauważ, że tam też od lewa do agresywnego prawa...
przysłano: 18 czerwca 2016 (historia)

Inne teksty autora

piosenka przeufna
Grzesiek z nick-ąd
piosenka na każdą okazję
Grzesiek z nick-ąd
Makatka współwinna
Grzesiek z nick-ąd
piosenka na bezdechu
Grzesiek z nick-ąd
krótki wiersz do poprawki
Grzesiek z nick-ąd
wiersz dojrzewający
Grzesiek z nick-ąd
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca