Literatura

najdroższa oszczędność (wiersz)

Jacek JacoM Michalski

srebrniki brzęczą w kieszeniach

jak ogólnodostępne  stygmaty

głód  przesytu pragnieniem  przepicia

otwiera drzwi nieproszonym  nomadom

przyjdą żądając miłosierdzia

zmuszą do walki o prawa

w imię kamiennych tablic

cytowanych do zapomnienia

 

kalekie pustynie suną piaskiem

w nasze siedliska i lasy

czujemy gorące powietrze

ignorując wietrzność

ufamy wieczności porządków i budowli

kroki za drzwiami jak smocze  zęby

rosną strachem o jutra i pojutrza

dłonie mimowolnie szukają metalu

potrzeba obudzi rozum do kopania rowów

stare demony dostaną po łopacie

może choć raz się do czegoś przydadzą  


niczego sobie+ 7 głosów
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Mithril
Mithril 14 sierpnia 2016, 11:19
...no tak - wezmą nas ilością, a nie stalą, choć głupków nie barkuje
- czasem się zastanawiam: okopywać się..? a może po prostu spi.....ać?
Mi Lo
Mi Lo 15 sierpnia 2016, 12:32
róbmy swoje, panowie. róbmy swoje.
czas pokaże, kto i dlaczego miewa rację.
Franz K.
Franz K. 18 sierpnia 2016, 18:19
Wyróżnienie? No, ładnie... Marna dydaktyka z odwołaniem się do ogólnych lęków. Styl ciężkawy, w czytaniu męczący, językowo średnioporadny. Weźmy: "/.../ kroki za drzwiami jak smocze zęby/ rosną strachem o jutra i pojutrza/.../".
To już wolę (w temacie) piosenkę z Kabaretu Olgi Lipińskiej z końcowym memento "Strzeżcie się ludzi jednej księgi" www.youtube.com/watch?v=dh_Q4qFFOoQ
przysłano: 14 sierpnia 2016 (historia)

Inne teksty autora

padłe szczury
Jacek JacoM Michalski
pchły i bierki
Jacek JacoM Michalski
skraje
Jacek JacoM Michalski
irokez
Jacek JacoM Michalski
za dymka
Jacek JacoM Michalski
lobektomia
Jacek JacoM Michalski
Żuławy
Jacek JacoM Michalski
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca