Literatura

Sukienka Czarnej Madonny (wiersz)

silva

Zaproszę najprzedniejszych złotników z łąki.

Wezmą szczerozłoty wrotycz i nawłoć o najwyższej próbie.

Bursztynowe groszki wystąpią jako reliefy lilijek.

Wysmukłe dziewanny zakotwiczą to w gotyku

wieżyczkami, po których pinaklach zstępuje błękit.

 

Zapachniało, jakby niespodziewanie zagościli święci,

a widać tylko wszędobylskie pszczoły i trzmiele.

 

Hej, jubilerze łąkowy, już czas inkrustować. Masz

cykorię, wykę ptasią i żmijowce, świetne na szmaragdy.

Dorzuć rubinowe głogi i skruszony jantar przytulii.

W masę perłową zamienisz opuszczone muszelki.

Jarzębina, jakby wzięta z rafy, nada się na koral.

Gdy maki dodadzą po płatku, będzie więcej rubinów,

byle z nich nie otrząsnąć diamentowej rosy.

 

Jeszcze srebrna brosza z żywej jaskółki

przypiętej do nieba.

 

Ot, łąkowa sukienka, na inną mnie nie stać.


wyśmienity– 3 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
silva 16 sierpnia 2016, 19:11
Bardzo dziękuję nieznanym Osobom za wysokie słupki. Pozdrawiam.
gaj
gaj 16 sierpnia 2016, 22:51
Wysmukłe dziewanny zakotwiczą (to) <je> w gotyku
wieżyczkami, po których pinaklach zstępuje błękit.
silva 17 sierpnia 2016, 00:50
Gaju, dzięki, że zajrzałeś, ma być to, bo nie chodzi tylko o reliefy. Pozdrawiam.
gaj
gaj 17 sierpnia 2016, 06:32
No dobrze.
A zrezygnujesz z pierwszego wersu? :)
silva 17 sierpnia 2016, 10:51
Gaju, masz rację, można by się bez niego obejść. Pozdrawiam.
Marcin Niziurski
Marcin Niziurski 12 września 2016, 15:09
Ech, dobrze już. Zajrzę do atlasu zobaczyć, jak wyglądają wrotycz i nawłoć, skoro tak ładnie brzmią i zostały przez Panią uwiecznione. I przy okazji zobaczę, jak wyglądają pinakle;)
silva 12 września 2016, 15:22
Panie Marcinie, sama radość, że Pan ode mnie chociaż taką drobnostkę... Pozdrawiam.
przysłano: 15 sierpnia 2016 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca