Literatura

Gaje oliwne (wiersz)

silva

Abrahamie gotowy na wszystko

cóż nam uczyniłeś

dzieląc winną gałązkę

na trzy

zakwitły ale każda daje

inne grona

 

ta od Izaaka fioletowe

ta od Izmaela zielone

a twoja granatowe

 

różne wino choć ze wspólnego źródła

 

jakaż to ziemia obiecana jeśli nie zna jedności

bo półksiężyc chciałby być

ważniejszy od gwiazdy

 

intifady dżihad kital pasy szahidów CaHaL

palma pierwszeństwa przechodzi z rąk do rąk

 

chociaż krew każdego jest

tak samo czerwona

a woda przezro-

czysta

 

i pomyśleć że rosną tam

gaje oliwne


dobry 7 głosów
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
kopia cesarza internetu 27 sierpnia 2016, 13:57
Tematy biblijne są ciekawe, przynajmniej tak uważam. Ismaelici i Midianici byli przyrodnimi braćmi i przejmowali swoje zwyczaje. Za ismaelickiego potomka Abrahama podawał się Mahomet (Muhammad ok. 570-632 n.e.), założyciel islamu
silva 27 sierpnia 2016, 19:22
Dokładnie tak, nieznajomku, trzy wielkie religie wywodzą się od Abrahama. Dziękuję, że zagościłeś i podzieliłeś się refleksjami. Pozdrawiam.
silva 27 sierpnia 2016, 23:50
Bardzo dziękuję za wysokie słupki. Pozdrawiam.
przysłano: 27 sierpnia 2016 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca