Literatura

Klauzura (wiersz)

silva

odgrodziłaś się oddzieliłaś odcięłaś

od wszystkiego

co ludzkie

 

zatraciwszy barwy

zanurzasz myśli w przezroczystość

 

poznałaś nieogarnione przestrzenie

ciszy

aż pogubiły ci się słowa (oprócz mantr z brewiarza)

 

siostra przełożona mówi o twoim szczęściu

 

ale w skazanym na samotność łóżku

jedyne ciepło oddaje ci teraz

własna poduszka

 

czasami dotykasz ognia

świec by zabolało

tak osłabiasz dręczący zapach

grobowca

 

co jeśli monotonne modlitwy to kołysanka

dla Boga


wyśmienity 4 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Mithril
Mithril 12 września 2016, 21:01
"odgrodziłaś się (...) od wszystkiego
co ludzkie zatraciwszy barwy

zanurzasz myśli w przezroczystość pozna(jąc)
nieogarnione przestrzenie ciszy
aż pogubiły (...) się słowa (oprócz mantr z brewiarza)

siostra przełożona mówi o twoim szczęściu ale
w skazanym na samotność łóżku jedyne ciepło
oddaje [tobie] (...) własna poduszka

czasami dotykasz ognia świec by zabolało
tak osłabiasz dręczący zapach grobowca
co jeśli monotonne modlitwy to kołysanka

dla [b]oga"

"najwyższemu też zadałem małą literkę, gdyż w obliczu (dla mnie) minuskuły wszystko jest równe - porwanie wersów niczemu nie służy, chyba tylko mimetycznej sygnalizacji czytaczycielowi, że ma do czynienia z "wierszem(?)", a to tylko łaszek, "błyskotka" nie dająca żadnego, pozytywnego - imho - wrażenia
silva 12 września 2016, 21:15
Mithrilu, dzięki, że poczytałeś i się natrudziłeś, ale ja wolę frazy z większą liczbą przerzutni, tak łatwiej się czyta, dlatego tak zapisuję, a nie dla udawania wiersza. Pozdrawiam.
Mithril
Mithril 12 września 2016, 22:25
...żadnego w tym trudu - nazwijmy to inną wrażliwością
Marcin Niziurski
Marcin Niziurski 13 września 2016, 08:52
Cóż dodać?
Pozdrawiam Panią:)
silva 13 września 2016, 11:19
Panie Marcinie, dziękuję za wizytę i cenne uwagi w korespondencji. Odpozdrawiam.
przysłano: 12 września 2016 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca