Literatura

powróceni, wylądowani i odwróceni (wiersz)

Mi Lo

 

zakaz palenia. na tarasie widokowym snują się gawędy,

rozmowy niezbyt kontrolowane. o tym, co warto przytulić

niemal za darmo. za oknem lunatykują bracia w wierze.

ucharakteryzowani na nowoczesnych europejczyków 

zadają sobie daremny trud wtopienia w barwny tłum.

a tam wężyki niewymowne prawdziwych tupolaków,

czyli poloneza czar. jacyś tacy, zbyt kolorowi zbliżają się

do bramy.


nie wolno palić, więc pchają swoje wózki bagażowe

przez strefę wolnocłową śniąc o niebieskich migdałach. 

obudzą się obsmarowani przez sąsiadów z foteli po prawicy.

z cudzymi dziećmi na ręku i garścią plotek wypuszczonych samopas.

nad wyraz dantejskie sceny w drodze z ziemi wybranej i słowa gładkie,

jak tyłek koleżanki z biura, jedynie podteksty walą po twarzy na odlew.

coś boli i będzie boleć, dopóki cała prawda nie popłynie z głośników

nad głową.


nadal nie wolno palić, ale można klaskać. wylądowani na spieczonej ziemi

przybysze mierzą innych swoja miarą, a może tylko nie przykładali się

do nauki i wydziwiają. ile bzdur mogą wypluć usta? coś się przyczaiło,

coś czyha u bram. a nad nami niebo nie skąpi dobrodziejstw

szaleństwa. pierwsze objawy za chwilę

przesłonią słońce.

 

 


dobry 5 głosów
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Mi Lo
Mi Lo 13 września 2016, 21:06
Dziękuję za Jacka i za czytanie
Marcin Niziurski
Marcin Niziurski 15 września 2016, 08:32
Smutno mi. U mnie w ogrodzie ujrzałem na wychłodzonej trawie nieruchomego motyla. Cudnie ubarwionego, gatunku pospolitego. Podniosłem, ale dał znaku życia. W wyniku jakiejś katastrofy, może zderzenia z wybujałym źdźbłem trawy poległ.
Marcin Niziurski
Marcin Niziurski 15 września 2016, 09:20
Korekta:
(...) Podniosłem, lecz nie dał znaku życia...
David Samin
David Samin 15 września 2016, 11:24
podoba mi się pseudo-anafora zaczynająca każdą strofę
"nadal nie wolno palić, ale można klaskać." - niewielu potrafi tak wpleść elementy komiczno-ironiczne

Naprawdę miło poczytać
Mi Lo
Mi Lo 15 września 2016, 11:27
dziękuję za czytanie i refleksje.
za krytyczne oceny również :-)
David Samin
David Samin 15 września 2016, 11:36
Milo, sorry, ta idiotyczna gwiazdkowa ocena wierszy - kliknęło się nie tam gdzie chciałem :-(

Jak mawia Marek - następną razą...
Mi Lo
Mi Lo 15 września 2016, 11:47
Daj spokój. Odrobina luzu dobrze nam zrobi.
Usunięto 1 komentarz
przysłano: 13 września 2016 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca