Literatura

CISZA (wiersz)

Sylwia Aszendorf

 

CISZA I SPOKÓJ
CHWILA WYTCHNIENIA
KONIEC UDRĘKI
KONIEC CIERPIENIA
ZAMYKAM OCZY
I PRZYWOŁUJĘ
TYCH CO ODESZLI
ZNIKNELI W TŁUMIE
I ROZMAZANY KONTUR
TWEJ TWARZY
GDZIEŚ SIĘ POJAWIA
BY ZNÓW ZANIKNĄĆ
WYPEŁNIA KIELICH
GORYCZY ZDARZEŃ
POZORNĄ CISZĄ
JEST PRZED BURZĄ

 


fatalny 3 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
David Samin
David Samin 21 września 2016, 09:30
Niestety, wiersz nie ma nic wspólnego z liryką. Składa się niemal wyłącznie z frazesów, rekwizytów 1000 razy powtarzanych ...w dodatku (niekiedy) we wręcz rażącej czytelnika konstelacji, np.:
"KIELICH / GORYCZY ZDARZEŃ"
___nie dość, że "KIELICH GORYCZY", to na dodatek "ZDARZEŃ"

...poza tym zwykła logika:

"...ROZMAZANY KONTUR
TWEJ TWARZY
(...)
WYPEŁNIA KIELICH
GORYCZY ZDARZEŃ
POZORNĄ CISZĄ
JEST PRZED BURZĄ"
___jak mamy to sobie wyobrazić, nawet metaforycznie ...po wycięciu 'wypełniacza', który nic nie wnosi (trzy kropki), przetwórzmy ten fragment na zwykłe zdanie oznajmujące:
"Kontur twarzy wypełnia kielich goryczy zdarzeń i jest pozorną ciszą przed burzą"
-- przecież to nonsens
Sylwia Aszendorf
Sylwia Aszendorf 5 pazdziernika 2016, 21:08
A COŚ JAK METAFORA NIE ISTNIEJE W PRZEKAZIE SŁOWNYM?
KONTUR TWARZY JEST SYMBOLEM TAKIM JAK KIELICH GORYCZY ALE TU TRZEBA ZROZUMIENIA...NA PEWNO NIE ŚWIECKIEGO...
przysłano: 20 września 2016 (historia)

Inne teksty autora

EKSPLOZJA
Sylwia Aszendorf
CIEMNY KSIĄŻĘ
Sylwia Aszendorf
POCAŁUNEK GWIAZDY
Sylwia Aszendorf
ODEBRALI MI
Sylwia Aszendorf
EKSTREMALNIE
Sylwia Aszendorf
IDŹ OBOK
Sylwia Aszendorf
NIE WIEM
Sylwia Aszendorf
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca