Literatura

może to i prawda że z wiekiem gnuśnieje mi Się (wiersz)

Arkadiusz R. Skowron

ale nie przepadam za zmianą położeń wiesz sama
jakoś lubię odczekać aż pierwsza szarża szaleństw ujdzie 
w tłok dając czas na papierosa


to co zwróci wiatr jest jak powiew a ściślej wdech
może niekoniecznie świeży ale przynajmniej wtedy dorównuję 
swojej metryce
 mimo że moje portrety nadal jak u doriana 
ale to była tylko opowieść wilde'a a ja lubię

ujmować w wersy i ciebie w ramionach tęskniąc
jakiegoś constans mimo że niekoniecznie ścisłe nauki 
były moją mocną stroną
 ale naciskać cię mocno i owszem
lubię z prawej i lewej flanki umiłowanie wojennych powieści 

musi gdzieś mieć ujście


chociaż w tej jednej chwili
chcę być nad tobą 
choć wiem jak lubisz 

urozmaicenia


jednak tylko tak mogę oburącz sprawdzić
czy przypadkiem w okolicach łopatek
nie rosną ci skrzydła 


by ująć mocniej

niczym dżokej końskie gardło 
z nadmiarem przesady mogę też 
podnosić cię i układać niech i nawiązaniem 

do religijnego podniesienia

niech i do ofiary 
która ma się spełnić

by potem zamiast ite missa est
sformować z naszych dłoni dwie pięści

i wykształcić z dwóch korpusów
ofiarny krzyż albo jakikolwiek inny 
symbol
 który w końcu

trzeba będzie
udźwignąć
mówiąc sobie do siebie

wstań i chodź ja wtedy zaczynam 
widzieć że spływa mi z oka
błoto bo przecież łzy 

zastawione w lombardzie 
z nadzieją na aureolę

z odrętwiałymi na spusty niepoliczone
powiekami

z których jedna przymrużona w sacrum
a drugą to wiadomo 
profanacja 


obok sadzawki siloe
usiłuję się doczekać
wzruszeń
 choćby tylko 

powierzchownych
 
----------------------------
spisane na trasie
Czeladź-Zabrze-Czeladź-Bezdroże 
z datą 09.10.11

----------------------------
 

 


wyśmienity 2 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
David Samin
David Samin 12 pazdziernika 2016, 10:00
Zalogowałem się tylko po to, by ten wiersz skomentować ...ale co tu komentować ;)
___wszystko co powiem, i tak będzie zbyteczne
__________________________________________

Dziękuję za wiersz
przysłano: 11 pazdziernika 2016 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca