Literatura

Pauvre diable i Kobieta czyli dobranocka (wiersz)

Arkadiusz R. Skowron

Diabeł tkwiący w szczegółach wie
że choć Kobieta potrafi się zapomnieć to jednak 
bezpieczny nie jest bo Ona pamięta (tak noblisto Miłoszu 

Czesławie
 pisząc o poecie dałeś dowód
że się przesłyszałeś bo szło o Nią O Kobietę choć poeta
brzmi podobnie) Tylko Kobieta 
potrafi rozanielić diabła i na tym polega

jej słodka aż do mdłości zemsta
 Za to co było i nie 
i za flirt podkreślony wężykiem przy drzewie
i nawinięty zalotnie jak kosmyk włosów na palcach Dlatego Zły 

gdy posyła Ją ciągle
tam gdzie sam nie może
 ma uzasadnione obawy
aby ponownie nie pojawiła się przy nim i u niego jako zwrot 
do nadawcy
 Mógłby przez to

poczuć się jak w Niebie i pomyśleć paradoksem
że diabli mu ją nadali Bóg wie po co
i czemu
 Przy tym dochodząc do ulgi końca

dostałby jeszcze post scriptum 
czyli owo przypomnienie
wszystkiego z najdrobniejszymi szczegółami
od samego początku 
wyszczebiotane 
z przecudnym uśmiechem

podkreślonym przykładowo najnowszym odcieniem 
paryskiej czerwieni
 na ustach podwyższonych 
rozmiarem szpilek (być może dlatego Francuzi
mają określenie pauvre diable świadomi tego 
do czego prowadzi rozgadane i niewypowiedziane bogactwo 

doświadczeń z Kobietą
Diabeł po tym wszystkim nie wie jednak 
co z Nią począć i co z tego
się narodzi 
Bo miał Jej dość 
już po chwilowym pierwszym kontakcie Chciał pozostać

wyłącznie niedosytem Z zamiarem jedynie z niekończącym się
odsyłaniem i nieprzyjmowaniem Lęka się dlatego
jeszcze bardziej finałowego

świętego spokoju wycia wniebogłosy
rozpoznawania po owocu
w większych ilościach Gdyż każda kolejna Kobieta
w imię jajnikowej solidarności

wyliczy mu znowu z uśmiechem wszystko
co do szczególiku i całość rozmieni
na drobne 
by potem chwilowo zebrać do kupy
i rozdmuchać A do tego jeszcze nie można mieć pewności

że Ona po finale poczuje ulgę Jakby nie było istnieje możliwość
że sobie Kobieta przypomni 
iż o czymś zapomniała Albo Inne
zwrócą Jej uwagę na pominięty szczegół 

i tu już w diablej resztce trwoga czknie ogniem ostatecznie
bo musiałby według przysłowia stać się 

pobożnym

 


wyśmienity 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 7 listopada 2016 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca