Literatura

głowa mnie boli od przeszłości (wiersz)

A.MAN

od dzisiaj do przeszłości po wąskiej linie, prawie sznurku czy nitce

idzie migrena i balansuje na ramionach wspomnienia

 

łopatki unosi dla większej pewności, szyje napina,

rozluźnia mięśnie twarzy

i tak bez wyrazu

stąpa od jednej brwi do drugiej

zatrzymując się pośrodku

 

kreśli zmarszczką na czole smutki

te z lat dziewiczych, gdy patrzą za okno

na podwórko,

a dzieci już kołyszą się w piaskownicy,

zataczając od nadmiaru powietrza

 

ciągnie za nos do góry, by wszystkim

dziurki pokazać

i zmieścić w jednym kichnięciu

lata nad wodą i góry zieleni

 

za uszy mnie chwyta za karę,

zagląda w dziurki po kolczykach i pyta,

kto wbił ją do głowy

usilnie starając się o sobie zapomnieć.

 


wyśmienity 3 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
David Samin
David Samin 24 listopada 2016, 17:41
...na początku trochę za dużo spostrzeżeń natury "anatomicznej" (jak dla mnie ciut rozwleczone), ale ogólnie bardzo dobry___________
Miło poznać
A.MAN
A.MAN 25 listopada 2016, 13:43
dziękuję
przysłano: 23 listopada 2016 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca