Literatura

szczęscie chodzi własnymi drogami (wiersz)

Jakub Zoltowski

 

przypadkowo trafiliśmy do tej samej klasy

 

przez przypadek

do tej samej ławki

 

razem

 


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Ja Jakoby
Ja Jakoby 30 listopada 2016, 00:41
Miałem szczęście, szczęśliwy traf (przypadek) sprawił, że otworzyłem ten tekst. Ale czy szczęśliwy? Co z tym splotem okoliczności ma wspólnego szczęście? I czy rzeczywiście ze szczęściem mamy tu do czynienia?

Nie mam nic przeciwko wyrażaniu własnych refleksji w ten ascetyczny sposób.
Jednak trochę tu czegoś mało, żeby był wiersz. Niby w przestrzeni, jaką wytwarza cały tekst łącznie z tytułem, można zobaczyć siebie i kogoś innego z własnego życia, to jednak jakiegoś nagłego przypływu liryki nie doznaję. Trzeba dużo dobrej woli i zdolności nadinterpretacyjnych, by zatrzymać się przy tekście trochę dłużej. Wspólne pokonywanie tych samych dróg i przebywanie w tym samym miejscu nie gwarantuje szczęścia (wspólnego). Możemy mówić co najwyżej, że mieliśmy szczęście się spotkać, ale z „prawdziwym” szczęściem, zarówno tym chwilowym, jak i trwałym, niewiele to ma wspólnego.

Sam tytuł (nawet po przeczytaniu całości) błędnie sugeruje, że szczęście jest jakąś uwolnioną emocją niezależną od doświadczającego, która może go tylko nawiedzać.(?)

Jak wspomniałem wcześniej – za mało tu czegoś, za mało nawet jeśli uznamy, że tekst próbuje zwrócić uwagę na rozdzielność dwóch aspektów natury szczęścia - mieć szczęście i odczuwać szczęście.
przysłano: 28 listopada 2016 (historia)

Inne teksty autora

Zamknięte niebo
Jakub Zoltowski
Tak mało, a tak wiele.
Jakub Zoltowski
Tak mało, a tak wiele.
Jakub Zoltowski
Ptak
Jakub Zoltowski
Dłonie
Jakub Zoltowski
Wiedźmin- Powrót Króla
Jakub Zoltowski
Gdyby człowiek był zły.
Jakub Zoltowski
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca