Literatura

Mesjasz (wiersz)

Sheva Zimerman

Mesjasz się nam narodził!

W warszawskim mieście

opuszczony przez rodzinę

wziął rząd dusz w swoje ręce.

 

W bój prowadzi pokrzywdzonych

za nim stoi stary milicjant co ojczyzny bronił

na Trybunał! - lud dzielny prowadzi*

Oto KOD - ludzkości wzrok!

 

Na Trybunale bez serc

Oto jego sędzie!

Mesjasz oplutą przypinkę tylko ręką przetrze

ukaże się drukarski znak i w mig tę zgraję przepędzi!

 

Uratują demokrację naszą

i będą tańce, tańce na moście

tańce do rana

 

*liczne cytaty z Szymborskiej


słaby+ 3 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Yaro
Yaro 12 grudnia 2016, 23:03
tańce na moście w Awinion:)
Bogusław Uściński 13 grudnia 2016, 14:01
To on warszawski czy kijowski?
przysłano: 10 grudnia 2016 (historia)

Inne teksty autora

Na Boga
Wojciech Kruk
Wojenko wojenko
Wojciech Kruk
Święta trójca
Wojciech Kruk
Ecce homo
Wojciech Kruk
Widziałem piekło
Sheva Zimerman
Wielkie odkrycie
Sheva Zimerman
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca