Literatura

„Le Penseur” - Auguste Rodin (wiersz)

abc

Jedni tracą rozum i stają się szaleńcami

Inni tracą duszę i stają się intelektualistami

Reszta traci obie te rzeczy

i staje się akceptowana

 

Charles Bukowski

 

Hula-hop na ten rok

szympans medytuje nad ludzką czaszką

wszystkie -izmy

mają zabarwienie darwinistyczne

nakreślają paradygmat

rozum gubią stadnie

deterministycznie

 

Poeto pamiętaj

twoje oczy odmówiły zamknięcia

więc patrz na tych

co tracą wszelką nadzieję

będąc przed wrotami piekieł

za którymi budzące grozę

okropieństwa

 

Za tym przejściem

„przy brzegu rozdarcia

jest bezkresny wir

nieznanego styksowego świata

bulgoczącego czernią czeluści

zdławionych białymi kośćmi

bezbożnych stuleci”

odleżyn piątego stopnia

 

A może za tymi drzwiami

mieszkają higieniści

regulatorzy przeludnienia

planiści przyszłego kształtu świata

i co wiosnę dla niepoznaki

zbierają kwiatki

wyrosłe na popiołach

z Dachau


wyśmienity 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 11 stycznia 2017 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca