Literatura

Sahelantrop (wiersz)

silva

dlaczego Eden nie miałby być w delcie Okawango

albo na żyznej niegdyś Saharze

Adam i Ewa stali się nomadami przodującymi w zbieractwie

żaden owoc nie miał przed nimi tajemnic

nie umiemy uczyć się na błędach

 

czy tak trudno uwierzyć że byli ciemnoskórzy

niech nie zwodzą nas malarskie wizerunki

(ani jednego nie stworzył Afrykanin)

 

sahelantrop próbuje rozwiać wątpliwości

zaświadcza po siedmiu milionach lat

własną czaszką

 

nazwano go Nadzieja na Życie

 

Wszyscy jesteśmy Afrykanami.

ustaw jego podobiznę na kominku

wtedy uchodźca poczuje się lepiej

w twoim domu


niczego sobie 3 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Witold Szwedkowski
Witold Szwedkowski 26 stycznia 2017, 16:59
Przemawia do mnie i temat i forma. Git!
silva 26 stycznia 2017, 19:47
Bardzo dziękuję za słupki, Witold miał łatwiej, bo trochę poporawiałam. Pozdrawiam.
przysłano: 15 stycznia 2017 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca