Literatura

Allach SS (wiersz)

abc

 

Jeżeli porcelana to wyłącznie taka
Której nie żal pod butem tragarza

lub gąsienicą czołgu

 

Stanisław Barańczak

 

Porcelanowe szkliwione białe figurki

baranki sarenki

kolorowy siedzący króliczek

większy piesek owczarek niemiecki

sympatyczne misie i słoń

świecznik dar dla każdego noworodka

runy miecze i orły

- Szczególnie artystycznie

wartościowe (a nie dyletancko

nieudolne)

 

Fryderyk Wielki na białym koniu

wazony i talerze ozdobione

szafranowym wzorem

z gałązkami jodły

z sentencją że jedynie z ofiarności

rośnie w rozmiarze Rzesza

prezent dla elity co na patkach kołnierza

ma trzy liście dębu

na święto zimowe 1942

wykonywano cacka w KL Dachau

w czasie gdy więźniów dziesiątkowała

epidemia tyfusu

 

Ale filigranowe filiżanki były piękne

tak jak z doliny różanej chłopcy

w szortach grający na poprzecznym flecie

no i ma się rozumieć dobosze

z Hitlerjugend patrzący

w przyszłość ufnie

bo już niebawem zniknie

żydowskie robactwo a wraz z nim

gryzonie i tyfus

Świat podniesie się z kolan

 

Figurka z przeszklonej porcelany

ucieleśnienie Ateny Partenos

ubranej w długi chiton i hełm

w jednej ręce trzyma gałązkę oliwną

symbolizującą pokój

a w drugiej kolumnę dorycką

reprezentującą kulturę i cywilizację

po zawierusze wojennej

Blitzkriegu

 

To opiekunka pięknych dziewic

po kąpieli członkiń związku dziewcząt

gotowych do rodzenia w Lebensborn

przyszłych zwycięzców

którzy napiszą od nowa historię

bo „Żaden naród nie żyje dłużej

niż dokumenty jego kultury”

- Adolf Hitler

 


dobry 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 17 stycznia 2017 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca