Literatura

Krzyk dla spadkobierców (wiersz)

Witold Szwedkowski

 

Pierwszy błysk
Pierwszy krzyk
Krzyk pełny
Krzyk radości
Radości nowej
Radości do końca
Końca odległego
Końca przyszłości
Przyszłości nie widać
Przyszłości nie ma
Ma się dopiero stać
Ma się spełniać
Spełniać i dokonywać
Spełniać choć brakuje
Brakuje zawsze czegoś
Brakuje jakiejś rzeczy
Rzeczy więc  przybywają
Rzeczy przerastają
Przerastają ilością
Przerastają ciężarem
Ciężarem własnym
Ciężarem do dzielenia
Dzielenia między sobą
Dzielenia ze sobą
Sobą sobie
Sobą wszystkim
Wszystkim się dzielić
Wszystkim z wyjątkiem
Wyjątkiem jest tajemnica
Wyjątkiem od reguły
Reguły do przestrzegania
Reguły do łamania
Łamania języka
Łamania głowy
Głowy coraz cięższej
Głowy coraz słabszej
Słabszej kondycji
Słabszej pamięci
Pamięci życia
Pamięci pokoleń
Pokoleń kolejnych
Pokoleń tak licznych
Licznych recept
Licznych dokumentów
Dokumentów dla notariuszy
Dokumentów dla spadkobierców
Spadkobierców…
Notariuszy…

 

(18.01.2016)

 


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Bogusław Uściński 20 stycznia 2017, 07:48
Żebyś nie myślał że jestem uprzedzony do tego co piszesz i do Ciebie. Ten wiersz mi się podoba. Życie sfotografowane w swoistym ciągu logiczno-skojarzeniowym i do tego ze świetnym ujęciem kolejnych etapów i życiowej paraboli.
przysłano: 19 stycznia 2017 (historia)

Inne teksty autora

Słowiański przykuc
Witold Szwedkowski
SOR
Witold Szwedkowski
=
Witold Szwedkowski
Żąda dostępu do morza
Witold Szwedkowski
Mentoring
Witold Szwedkowski
Not so blue monday
Witold Szwedkowski
Maszynoznawstwo 2
Witold Szwedkowski
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca