Literatura

Purpurowa surfinia (wiersz)

Tomasz Kucina

 

purpurowa surfinia
z lancetowatych smukłych kielichów
w nakrochmalonych krynolinach
na metalowych obręczach świtu

 

zerka, i marzy, krzyczy w obłok
łodyga lepko owłosiona
pręciki zmysły w zapach zwodzą
cera jak z Kioto, czysta, przeszklona

 

jak z cesarskiego Sentō Gosho
parku shogunów i bandytów
zerka na Ciebie czasem nocą
Książę szalony Toshihito

 

z wonnych ogrodów willi Katsura 
gdzie dom artystów i poetów
siedzisz surfinio, badasz anturaż
w gąszczu wachlarzy i pamfletów

 

a lalki poruszają głową
na gobelinach w srebrne kwiaty
i uśmiechają się hurtowo
zwój mgłą ka-fuh, zapachem darzysz

 

surfinio, oszalałem, grzeszę
rosnę pod chmury jak pagoda
śmieją się daszki i reliefy
stolic Miyako – w tobie się kocham


przysłano: 20 stycznia 2017 (historia)

Inne teksty autora

Babsztylnik
Tomasz Kucina
Tożsamość Harper
Tomasz Kucina
Mikro-wymiar
Tomasz Kucina
Czarny Harlem
Tomasz Kucina
Inauguracje kawiarni
Tomasz Kucina
Narodziny Zbawiciela
Tomasz Kucina
Fałszowane fanatyzmy
Tomasz Kucina
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca