Literatura

Isidor i Ida Straus ( Lat 41 twardszych od góry przez pychę zesł (wiersz)

DAMPIZES

Historia miłości starego małżeństwa, króre zginęło na Titanicu.

Stanowili dla siebie źródło wielkiej miłości;
obce im były wszelkie smutki i złości.
Uczucie od dawna ich serca łączące
nie zważało w ogóle na lata biegnące.

Dni swych narodzin wspólnie świętowali,
choć daru Heliosa razem nie zaznali.
Brzask każdy nadsyłał im wyznania miłosne
jako w list zamknięte uczucia radosne.

Szczęście ich wielkie, niczym nie zmącone,
trwałoby dłużej, lecz zostało zniszczone.
Zburzył je szczyt ludzkiej pychy i egoizmu,
twórca olbrzymiego tragizmu.

Ona swego żywota kończyć nie musiała,
jednak przy małżonku wiernie pozostała.
Chwile życia ostatnie w objęciach spędzili,
a swoje wielkie uczucie na zawsze w głębiach zatopili.

5-6 lutego 1999 roku

fatalny+ 4 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 10 marca 2000

Inne teksty autora


Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca