Literatura

Demeter (wiersz)

Tomasz Kucina

 


Demeter mieszka w Sykionie
wita ją Ajgialeos
sterany założyciel miasta

 

symbole:
żuraw kroczy po polach maku
pijany z rozsądku

nic nie będzie takie same
oczekiwany porządek
układne pory roku

 

u stóp ułożą jej miód i owoce
wynajdzie młyn
doceni uprawę roli

 

nadejdzie wiosna
ziemia przybrana licznem kwiatem
a życie nie będzie Tyche boginią przypadku

 

pod listkiem z drzewa figowego
przykryte wstydy ludzkości
bezwstydna sytość

 

czy będzie głód tworzenia?
ja nie wiem nie jestem z Olimpu?


przysłano: 6 lutego 2017 (historia)

Inne teksty autora

Mikro-wymiar
Tomasz Kucina
Czarny Harlem
Tomasz Kucina
Inauguracje kawiarni
Tomasz Kucina
Narodziny Zbawiciela
Tomasz Kucina
Fałszowane fanatyzmy
Tomasz Kucina
Za_pamiętniki
Tomasz Kucina
Rogaci Wikingowie
Tomasz Kucina
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca