Literatura

Zaznaczone to miejsce na szeptach słów (wiersz)

Płomyczek

dotyk tysiąca świec

najkruchszy gest, płatek po płatku

zręcznie otwiera jak wiosna

półprzymknięte powieki

tańcząc cieniami pod oka spojrzeniem

tańcząc językiem ognia po policzku

tańcząc płomieniem na oknie nocą

 

zwęglonych oczu czuły wzrok

cisza słów zamkniętych w echo

kreślonych liter przez ostrze stalówki

na miękkim papierze dłoni

na drogach mlecznych, gałązki bzu

na które zmęczone, bez znaczenia

wyszły chwiejnym krokiem przez okno

 

niosąc mnie dokądś oszroniałe

włosy spuszczone na świat

w powłokach powietrza

światło świecy się załamało

falując w kącikach ust

amarant wyblakły przez ciągłe

opady kryształków śniegu


dobry 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 24 marca 2017 (historia)

Inne teksty autora


Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca