Literatura

Aequinoctium (wiersz)

Patryk "Fantom" Królczyk

Na skrzydłach Zefiru wznosiła się cisza,

Zaś w odmętach modrego, leśnego stawu,

Utonęło w skrytości cienia światło księżyca.

Eostar kwitła w koronie olchowego lasu –

 

Stroiła się na uroczystości Równonocy,

Oślepiająca swą urodą Pierwsza z Gwiazd;

A Droga Mleczna – zacieniony strumyk porosły

W sitowie, jaskier i tojad – jej gwiezdny płaszcz.

 

Żbik, co na przednówku głodem przymiera,

W domenę olchową kieruje swój głód. Już wzbiera

Tam zieleń w czerwonych drzewach, już żywica

 

Leczy rany wynikłe ze snu. Cień żbika

Czai się na gniazdo ukryte wśród moczareł.

Zapala się Gwiazda – lelki kozodoje obwieszczają Poranek. 

 

https://znajnizszejwiezy.wordpress.com/2015/06/23/na-przesilenie-letnie-rownonoc/


niczego sobie 2 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Mi Lo
Mi Lo 18 kwietnia 2017, 16:48
i co z tego wynika? podróżujesz w czasie?
a może to przykład, czego należy unikać w liryce. unikaj pitolenia
Patryk
Patryk 19 kwietnia 2017, 17:42
I się wydało! Potrafię podróżować w czasie - przeszłość, przyszłość, ba! nawet światy równoległe przemierzam. Ale to niepotrzebne by móc opisać moc i piękno budzącej, regenerującej się Przyrody na wiosnę, a także jej ciemniejszą, "żbiczą" stronę. Ale najwyraźniej nie każdy potrafi to dostrzec.
przysłano: 15 kwietnia 2017 (historia)

Inne teksty autora

Serca w kieszeniach
Patryk "Fantom" Królczyk
Niebieskooki
Patryk "Fantom" Królczyk
na pograniczu snu i jawy
Patryk "Fantom" Królczyk
Zwierzę
Patryk "Fantom" Królczyk
Ręce mam czyste
Patryk "Fantom" Królczyk
Piosenka z najniższej wieży
Patryk "Fantom" Królczyk
Mantikora
Patryk "Fantom" Królczyk
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca