Literatura

Diogenes (wiersz)

Patryk "Fantom" Królczyk

Na tym łez padole

Gdzie krew napojem powszednim

Gdzie zbrodnia triumfy popularności święci

Gdzie się ją wciska na pierwsze strony gazet

Gdzie się afirmuje śmierć, Szeol oraz Hades

Tak obce dla żywego człowieka

Tak obce dla dziecka Natury

Dla mieszkańca łąk, pól i lasów

Tak obce...

A wcisnęli je w mentalność

Jak krowie się wciska w lato siano

 

Opadam bezradnie na rozstaju dróg

Otoczony przez skalne piaski

Tam gdzie rosły jeszcze drzewa

Dziś wyją tylko wystające karczki

Tam gdzie rzeka płynęła

Dziś tylko puste koryto straszy

A na niebie niegdyś błękitnym

Dziś tylko moloch gęstej sadzy

 

Tobie to zawdzięczam bękarcie

Tobie dziecko pustyni

To ty zniszczyłeś serca

Tych co byli wolni i naturą silni

 

W tym piekle na ziemi

Szukam jednak wciąż raju

I wśród ludzkich serc kamiennych

Z lampą w jasny dzień chodzę

I szukam...

 

Jeśli chcesz powrócić do Ziemi:

Otwórz kamienną bramę

Otwórz kamienną bramę

Otwórz kamienną bramę

 

https://znajnizszejwiezy.wordpress.com/2016/02/22/diogenes/


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Mithril
Mithril 28 kwietnia 2017, 19:57
...oooooooodżiiiiizaaaaaassss
przysłano: 28 kwietnia 2017 (historia)

Inne teksty autora

Serca w kieszeniach
Patryk "Fantom" Królczyk
Niebieskooki
Patryk "Fantom" Królczyk
na pograniczu snu i jawy
Patryk "Fantom" Królczyk
Zwierzę
Patryk "Fantom" Królczyk
Ręce mam czyste
Patryk "Fantom" Królczyk
Piosenka z najniższej wieży
Patryk "Fantom" Królczyk
Mantikora
Patryk "Fantom" Królczyk
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca