Literatura

”Okulary” (wiersz)

Rafał_W

 

 ”Okulary”

 Mam okulary czerwone

wtedy wszystkich wkoło kocham

karzą mi szukać męża lub żonę

uwielbiam wtedy psa, który na mnie szczeka.

 Mam okulary żółte

wtedy wszystko widzę jaśniej

ciesze się deszczem

a ludzie się dziwnie patrzą.

 Mam okulary w kropki czarno-czerwone

tylko trochę się w nich spinam

wtedy kocham po stokrotniej

ubrać ich zaś zapominam.

Mam nawet całe czarne

 nic nie dzieje się ciekawego

życie widzę jako marne

i narzekam na całego.

Mam okulary niebieskie

żeby lepiej widzieć niebo

aby ujrzeć co królewskie

i nie patrzeć na ciemne chmury.

Mam okulary zielone

przeglądam się w nich w błocie

wyczekuje tęczy po burzy

szukam serc szczerozłotych.

Mam takich okularów ze trzy pary

ale nie wiem, czy działały

mam je, ale nie wiem, po co

zakładam wszystkie, zwłaszcza nocą.

 


przysłano: 29 maja 2017 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca