Literatura

bez pożegnania... (wiersz)

edward jan unicki

przyjacielu
jeszcze zagramy na strunach wspomnień
jeszcze z gitarą uśniesz u boku

 

a dzisiaj

 

słowa zapiszesz na pergaminie
z chmurnych obłoków

 

*

 

tak nagle
serce wyrwane z życia
sierpniowym cięciem
porannej ulewy

 

jak twoje słowa
spisane naprędce

 

(lecz wczoraj we śnie
zabrane to
co najcenniejsze)

 

i tak nagle
zabrakło czasu na wszystko
tak nagle
wybrałeś się w podróż w nieznane

 

i przypomniałeś brutalnie każdemu  
jak życie jest kruche
choć tak misternie
tkane

 

skruszałeś bracie
zostawiając pustkę
bez znaku że idziesz
gdzie będziesz
co dalej

 

jak mam zrozumieć
jak przyjąć do serca
że to już ostatnie nasze
pożegnanie

 

że więcej nie będzie
wypadów do lasu
i historii tych samych
wciąż opowiadanych

 

jak się pogodzić
gdy serce rozdarte
gdy życie skruszone
potargane
wiatrem

 

 

----

2016-08-02 edek j. unicki @czyimisoczami.pl


wyśmienity 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Yaro
Yaro 20 czerwca 2017, 15:28
dobry tekst do tego ostra muza i hit:)
edward jan unicki
edward jan unicki 20 czerwca 2017, 17:07
hehe, może ktoś, może kiedyś i coś powstanie w takim klimacie. tylko koniecznie z A.M. Jopek jako wokal pomocniczy ;)
dzięki!
jagusia
jagusia 1 sierpnia 2017, 14:04
dzisiaj ta smutna rocznica, a jakby wczoraj, smutne...zbyt bolesne,by łączyć z ostrą muzą( do Jaro)
edward jan unicki
edward jan unicki 1 sierpnia 2017, 21:09
jagusia, każdy odbiera to czyta tak jak podpowiada mu to co czuje... :) Yaro widzi ten tekst z ostrą muzą... inni widzą go przez pryzmat straty Przyjaciela... dzisiaj rocznica... dzisiaj wspomnienia...
przysłano: 20 czerwca 2017 (historia)

Inne teksty autora

odwilż...
edward jan unicki
rozdanie...
edward jan unicki
pojedyncza kropla...
edward jan unicki
przed zmierzchem...
edward jan unicki
przystanek...
edward jan unicki
z tobą kolory...
edward jan unicki
błękicie...
edward jan unicki
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca