Literatura

Mam pytanie (wiersz)

Markus

Mam pytanie nie nudne

W istocie nie całkiem nowe

Co się stanie z tym światem

Gdy minie ileś tam wiosen.

 

Nie chodzi o mnie bynajmniej

Ale o świat cały

Czy zniknie? Czy pozostanie? 

Czy zmieni się, w jakim będzie stanie?

 

Załóżmy, że świat będzie

Jakie będą drzewa?

Czy jeziora się ostaną?

I czy zakwitnie morela?

 

Czy ludzie będą ludzcy? 

Czy ich pochłonie pieniądz?

Czy ziści się groźba wojny?

Czy zatriumfuje przemoc?

 

Czy dzieci będą niewinne

- jak to bywało kiedyś

Czy będzie szacunek i miłość?

Czy zawiść bez reszty podzieli?


słaby 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Tatiana
Tatiana 26 czerwca 2017, 19:22
Takie sobie
Yaro
Yaro 30 czerwca 2017, 17:05
Co będzie kac będzie )-:
przysłano: 25 czerwca 2017 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca