Literatura

Despina idzie (wiersz)

Tomasz Kucina

[cossi fan tutte bez Mozart’a]

 

ciemna różo – Libidio mego Cypru

 

jagodo – platacjo mitru
za długo …
nie idzie Afrogeneja z pożądliwości kwiatu

nie dybie
nie stąpa z fal morskich

 

ni śladu mokrej stopy na piasku
ni dłoni nie splata – nie pieści uśmiechem

 

poczekam

 

różo szkarłatna
powstałaś z odciętych genitaliów Uranosa
otoczonych pianą

 

od kolan rozpustna i płodna

poronisz na morzu w muszli ironiczne żądze
ty z wierszy Poliziana Stanze


z obrazu Sandro Botticelli

 

pąsowa

 

skrycie zawstydzona, a za nią pomarańczowy gaj
wyrzuca powietrze – pali

 

są nasze ciała Zefiry
pchają muszle do brzegów mitycznej Kytery

 

cumuję

 

zazdrosny przysłaniam jej łono
kartką bledszego wiersza.

 


przysłano: 20 sierpnia 2017 (historia)

Inne teksty autora

Mikro-wymiar
Tomasz Kucina
Czarny Harlem
Tomasz Kucina
Inauguracje kawiarni
Tomasz Kucina
Narodziny Zbawiciela
Tomasz Kucina
Fałszowane fanatyzmy
Tomasz Kucina
Za_pamiętniki
Tomasz Kucina
Rogaci Wikingowie
Tomasz Kucina
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca