Literatura

Cthulhu (wiersz)

Tomasz Kucina

 

od autora- sci fi mythology
[Cthulhu – czyt. Ktulu; z ang. Cytyllyi
bóstwo z kręgu mitów stworzonych przez H.P. Lovecrafta]


 

la mayyitan ma qadirun yatabaqa sarmadi
fa itha yaji ash-shuthath al-mautu gad yantahi


 

nie poznasz apokalipsy póki nie skończą ich sny
tam mutant śpi zapomniany i jego wierne psy
wielki przedwieczny Cthulhu
w otchłaniach wód oceanu
ćmi granitowy monolit tuż obok złowieszczy guru
podwodne miasto R´lyeh na piaskach jeszcze śpi
miasto w koniunkcji planet koniecznie muszą być trzy
obudzi się jutro nad ranem
ocean uwolni potwora z krypty sarkofag w zieleni
uchyli ślepia i wstanie
z oddechu bloków skalnych hieroglificzne tsunami
koszmarny nieba cyklamen
ogonem fali omami obłe cielska waleni
monstrum wybudzi orkanem antropoida gangreny
a łeb ma ośmiornicy
macki z samego Krakena skrzydła wąskie i lata
jak z przepowiedni Hioba wybudzi no i zaryczy
z apokalipsy Jana biblijny potwór Lewiatan
zakosy krogulczych pazurów
nie budzić no i nie krakać
nie znacie potwora Cthulhu?
ziemi wiecznie zagraża


*cytat: Nie jest umarłym ten który spoczywa wiekami,
nawet śmierć może umrzeć wraz z dziwnymi eonami.

 

 

 


przysłano: 25 pazdziernika 2017 (historia)

Inne teksty autora

Mikro-wymiar
Tomasz Kucina
Czarny Harlem
Tomasz Kucina
Inauguracje kawiarni
Tomasz Kucina
Narodziny Zbawiciela
Tomasz Kucina
Fałszowane fanatyzmy
Tomasz Kucina
Za_pamiętniki
Tomasz Kucina
Rogaci Wikingowie
Tomasz Kucina
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca