Literatura

niewysłowiony (wiersz)

Grzesiek z nick-ąd

gdybyś zechciał jeszcze raz

z przestrzeni niepojętych

urodzić się niepokalanie

i odnowić tę ziemię

nie będzie łatwo


po pierwsze mędrcy w świątyniach

ekonomicznie przygotowani do zwalczania

biedy przez pogłębianie wiary

nie pozwolą sobie na żadne cuda

tym bardziej tobie na urodziny

w niejasnych okolicznościach zajścia


po drugie ludzi nie stać

na kolejne świąteczne maski

a zwierzętom pewnie od zawsze

nie chce się o tym gadać

prawdopodobnie dlatego

że nikt nie nauczył ich kłamać


po trzecie czwarte i ente

w każdym porządnym miasteczku

znajdzie się jakiś Judasz i Piłat

by wyświechtać Jezusa Chrystusa

 

ochrzcij się dobrem i pozostań

w swojej nieskończoności


 

 


wyśmienity– 6 głosów
1 osoba ma ten tekst w ulubionych
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 21 grudnia 2017 (historia)

Inne teksty autora

piosenka przeufna
Grzesiek z nick-ąd
piosenka na każdą okazję
Grzesiek z nick-ąd
Makatka współwinna
Grzesiek z nick-ąd
piosenka na bezdechu
Grzesiek z nick-ąd
krótki wiersz do poprawki
Grzesiek z nick-ąd
wiersz dojrzewający
Grzesiek z nick-ąd
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca