Literatura

Żyję,Czego będzie mi żal,Marzenia (wiersz)

Bambel Kobylanski

żyję

 

Życie jest złudzeniem,

kolorowym motylem,

koszmarem sennym,

cząsteczką miłosierdzia.

Wiosną,

niekiedy szarym wróblem,

jaskółką w górze na niebie,

która z wysoka spogląda

na śpiesznie idących ludzi

do jakiegość celu,

przeznaczenia,o którym nikt nie wie.

 

ŻŻŻŻycie idzie śpiesznymi krokami,

słoną kroplą na policzku dziecka.

Obraca się na karuzeli ,

by całkiem zniknąć. 

 

Tak naprawdę żyję,

między niebem a ziemią,

pod stopami otchłań.

Naprawdę jestem ziarnem,

może kiedyś wyrosnę kąkolem,

makiem,sosną lub pierwiosnkiem.

 

Jestem wiatrem,deszczem,

żyję we wszechświecie

i mam nadzieję,że nie jestem tylko

abyć piaskiem ,pyłkiem

który nic nie znaczy.

 

 

Czego będzie mi brak

 

Czego najbardzie będzie żal,

muzykiMozarta,łąk zielonych,

lasów,,beztroskich koników polnych.

 

Jaskółek,fiołków,niezapominajek,

szóstej Bethovena symfonii.

Zapachu traw,burzy i ciszy.

 

Odchodzę powoli,

czas aby duszę uspokoić,.

 

Marzenia

 

Czy jesteśmyliśćmi na wietrze,

ważnymi kiedy zielone,

w cieple słońca,wiatrami pieszczone,

Deszczami karmione.

 

Czy kiedy jesień w przepychu,

ostatniego tchnienia naziemię spadamy,

wdeptani ,szarzejemy ,umieramy.

 

Śnieg nas zasypie,mróz zabije,

Strawą dla robactwa giniemy zapomniani..

 

 

 

 


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 28 stycznia 2018 (historia)

Inne teksty autora


Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca