Literatura

~ PIĘTNO PIĘKNA (wiersz)

Krzysztof Maria Szarszewski

 

~ PIĘTNO PIĘKNA
 
Świat mój na półkach
tomików wraz z gwiazdami
Wiruje w pląsach
wokół Wenus twarzy
Krągła jest miłość
jak kobieca planeta
Cztery pory roku
kocha się w kometach
Ma swe dnie i noce
wiele… wiele razy
 
Tańcząc, śpiewem syrenim
uniwers zachwyca
Śniąc noc w noc lśni
w blasku poświaty księżyca
Słońca słodyczą ciepłą
jakże muska czule
W wersach firmamentu z nami
w inne bieży światy
Kosmosu pastelami
duszę Marsa maluje
 
Każdego wieczoru
przeradza się w piękno
Tęczę szczęśliwości
ma upiętą u szyi
I właśnie dlatego…
miłość się nie starzeje
Choć byśmy przez lat eony
wiek jej liczyli
To pięknem jej piętno…
 w mrokach promienieje
 
⊰Ҝற$⊱……………………………………… Toruń ~ 15 lutego '95                                                                                                                    

 


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 12 lutego 2018 (historia)

Inne teksty autora

~ LAMBADA NO MUE CORAÇÃO
Krzysztof Maria Szarszewski
~ „DZIEWCZYNA O PERŁOWYCH WŁOSACH”
Krzysztof Maria Szarszewski
~ NIE WOLNO ZAMILKNĄĆ ORKIESTRZE
Krzysztof Maria Szarszewski
~ BYĆ… BY BYĆ I BYĆ
Krzysztof Maria Szarszewski
~ CZŁOWIEK NIEWSPÓŁCZESNY
Krzysztof Maria Szarszewski
~ GDZIE NIE WSCHODZI JEDNO SŁOŃCE
Krzysztof Maria Szarszewski
~ DLA PANI A K$ AMIT RÓŻ
Krzysztof Maria Szarszewski
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca