Literatura

Bursztynowa komnata (wiersz)

Tomasz Kucina

 

mini poemat

 

bliskość… od Andreasa Schlutera 

 

twierdzisz że jestem dziwak
bo chce dać ci wszystko
i chleb i dom i drzewo genetyczne
a żądam intercyzy
na swoje młodzieńcze wiersze

 

nie zdołam ciebie do snu monad wpisać
czy nie pojmujesz? że…
to mój skarb i galaktyczna droga utrapienia?
dla ciebie tylko... bursztynowa komnata
zaczerpniesz z niej miarką mitologii

 

a słowa? cóż słowa? jak Zamek w Człuchowie 

 

wolno je czesać i czasem odświeżać
na moment możesz je ukryć w ciszy
są nasze. wspólne. czyli niepodległe
te wszystkie rozświetlone szepty
dekoracja szyku. nagość intelektu. to wolność
nie podzielę się z tobą
terpsychoryczną przeszłością

 

co we mnie pamięta
prawiczka i sceptyka
noktambulika na niby…

 

w oprószonym księżycu zakopywałem rymy

 

gwiazdą z perzyn lżyłem posągi boginek
z atłasowych firan zauroczeń
dmuchałem w ogień Afrodyt
tańczyłem z Hamadriadami
w krótką noc Kupały
chodziłem po drutach wysokiego napięcia
na szczudłach Olimpu 
w bożkach elektrycznych kiczu
szukałem pułapu uduchowienia
i piłem wodę ze źródła Aganippe

 

oglądając twarz w łaknień tafli

 

odkryłem w sobie Narcyza
nad czym potwornie dziś ubolewam
aż nagle te wszystkie bóstwa lęków
stały się chrześcijańskie
bo pewnie zawsze były
i ożyły uczynnie
w łasce Boga Jedynego…
miałbym ci to oddać? kiść ocalenia
wyrzucę je na wiatr!

 

pognam Pegaza…

 

niech zwiedza ośrodki galaktyk
zasnute konurbacje
a gdyby czasem zechciał z blasków
wyparskać moje „niewierne imię”?
tyle mi już wystarczy
ty będziesz koniokradką
lecz w stajni Augiasza
niech ożyje we mnie ta słowa moc
i niechaj będę przez chwilę drugi
Charles Leconte de Lisle

 

a twoim tropem będzie luks muzy cielesnej

 

mroczny czyn pejoratywny
usłużny bluszcz popędu
wiem. nie poprzestaniesz
twój genetyczny despotyk zmysłu
tropi coraz to nowsze finezje
w kolejnych innych luśniach babskich ślepi
ów blask jantaru ci zagraża
gdy nie wiesz kto szabrował tu rym
przy jądrze mym intelektu
w bursztynowej komnacie kandelabrów


przysłano: 14 lutego 2018 (historia)

Inne teksty autora

Mikro-wymiar
Tomasz Kucina
Czarny Harlem
Tomasz Kucina
Inauguracje kawiarni
Tomasz Kucina
Narodziny Zbawiciela
Tomasz Kucina
Fałszowane fanatyzmy
Tomasz Kucina
Za_pamiętniki
Tomasz Kucina
Rogaci Wikingowie
Tomasz Kucina
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca