Literatura

~ BOSKO BRZMI RIO DÉ JÀ VU ? (wiersz)

Krzysztof Maria Szarszewski

 

~ BOSKO BRZMI RIO DÉ JÀ VU
 
     Gdzie złej krwi zew i dźwięczy płacz
Spodlone zwiędły semafory
U'licznych madonn swąd plamisty
Umarło dawno prawo do love story
 
     Lambada gangren się panoszy
Muzy przeraża sen sambisty
Gehenna z szamb w rytm rumb i samb
Narkotykowych gangów sfory
 
     W fawelach piekło i wulkany
Mięsistej zupy fasolowej
Czarne piranie w feijoadzie
Mafii nieludzkie glisty… zmory
 
     Krew, pot i łzy… i gwałt i haracz
Karnawał czy ołtarz katastrofisty
Bolesny obraz ku zagładzie
Dręczący płacz nonkonformisty
 
     Martwej natury tańczy świat
Rynsztok latino, ziemski sracz
Tu coração się topi w caipirinii
Z diablo trzcinowej wódki
 
     Smutkiem dziewczęcy dźwięczy kwiat
Dziewięcioletniej prostytutki
Smutny szept Marci… cichy płacz
Merci…! Ciążę bez znieczulenia metafory
Sierotce spędzą krasnoludki
 
     Na górze Corcovado w Rio
Dé Jà vu, łzawi pan la vie
Panu ta mała już obrzydła
Co noc przed świtem strach o jutro
Stróż anioł złu zaprzedał skrzydła
 
     Odleciał santos… zjawą nie zjawi
Chromemu obrzydł świat nadgnity
Dziś miłosierny nie przyjmuje…
Dziełem swym cudotwórca syty
 
     Może udaje… że nie widzi
Już rozdał łaski i współczucia
W swym cudnym świecie Sodomy Gomory
Absolut cudów się nie wstydzi ?
Cudownie sodomasochory ?
 
⊰Ҝற$⊱……………………………………………… Rio de Janeiro ~ 9 grudnia '89                                                                                                         

 


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 14 lutego 2018 (historia)

Inne teksty autora

~ LAMBADA NO MUE CORAÇÃO
Krzysztof Maria Szarszewski
~ „DZIEWCZYNA O PERŁOWYCH WŁOSACH”
Krzysztof Maria Szarszewski
~ NIE WOLNO ZAMILKNĄĆ ORKIESTRZE
Krzysztof Maria Szarszewski
~ BYĆ… BY BYĆ I BYĆ
Krzysztof Maria Szarszewski
~ CZŁOWIEK NIEWSPÓŁCZESNY
Krzysztof Maria Szarszewski
~ GDZIE NIE WSCHODZI JEDNO SŁOŃCE
Krzysztof Maria Szarszewski
~ DLA PANI A K$ AMIT RÓŻ
Krzysztof Maria Szarszewski
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca