Literatura

~ W POSZUKIWANIU JUTRZEJSZEGO CZASU (wiersz)

Krzysztof Maria Szarszewski

 

~ W POSZUKIWANIU JUTRZEJSZEGO CZASU
 
Podróży zbyt krótkiej wędrowcze błędny
O wygasłym, pogodnym spojrzeniu 
Z rachunku nieprawdopodobieństwa
Wiodącego z szafotu ludzkich nawałnic
Wszystko z niedokończonych wątków pamiętasz
Jak powrót z hibernacji, gdzie świat zanika
Gdzie byłeś już tylko wspomnieniem siebie
W amforze marzeń o jutrze 
Studząc pragnień kwitnień kwietnych scherza
Spoglądałeś na jeszcze wirującą Ziemię
Uśpioną wzniecając wyobraźni jutrznię
Zdeptanego serca
 
W drodze do gwiazd, snu zawstydzeniem 
Graniczącym z wiecznością chwili niepewności
Posmutniałym nocy westchnieniem
Kwitnących zjaw żonkili o jawy świcie
Cichym wyzwaniem czy przeznaczeniem ?
Matecznika Alfa Centauri
W kosmicznym bycie 
Prześlizgujesz się błyskiem w znieruchomienie
Dostrzegasz własne w lustrze odbicie
W cieniu zbłąkanej zmysłowości
Nim zrozumierz, że jesteś anioła niechcianym…
Bezduszym brzemieniem
Grzesznej miłości ?
 
⊰Ҝற$⊱………………………………………………………… Toruń ~ 14 marca '16                                                                                                                                   

 


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 14 lutego 2018 (historia)

Inne teksty autora

~ LAMBADA NO MUE CORAÇÃO
Krzysztof Maria Szarszewski
~ „DZIEWCZYNA O PERŁOWYCH WŁOSACH”
Krzysztof Maria Szarszewski
~ NIE WOLNO ZAMILKNĄĆ ORKIESTRZE
Krzysztof Maria Szarszewski
~ BYĆ… BY BYĆ I BYĆ
Krzysztof Maria Szarszewski
~ CZŁOWIEK NIEWSPÓŁCZESNY
Krzysztof Maria Szarszewski
~ GDZIE NIE WSCHODZI JEDNO SŁOŃCE
Krzysztof Maria Szarszewski
~ DLA PANI A K$ AMIT RÓŻ
Krzysztof Maria Szarszewski
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca