Literatura

~ PRZEMINĘŁA Z WIATREM (wiersz)

Krzysztof Maria Szarszewski

 

        ~ PRZEMINĘŁA Z WIATREM
 
Poezja jest jak eter anieli ulotną
Nad klify ponure jak ptak wolny wzlata
Frunie pod wiatr w zacisze annałów ?
Inkaustycznej cieczy ma naturę psotną
Nieczesaną z rana… bez ceremoniałów
Pomyka pokutnie pegazem skrzydlata
Za horyzont złudny… atol niecierpliwy
Za z gwiazd upleciony nieba krzyż południa
Wpatruję w jej jasność w krainie półmroku
Kroczę ku niej po lawie… gorącej na szczudłach
  
Myśl taka o zmierzchu mnie dzisiaj dopadła
Gdy rymu aromatem zapisana kartka
Pstrą treścią kudłata w mgłach mgławic przepadła
Kiedym raz ostatni spojrzał na niecnotę
W bryzę słoną z żalem pofrunęła potem
Rozczulając przestrzeń magii przedwieczornej
W warkocz słów z mozołem uplecioną wonnie…
Gdy przekwitło Słońce mazane zamgleniem
Ze skrzydeł motylich ostatnim trzepotem
W krynolinach papieru latawcem odfrunęło…
Zostawiając wodzie plamy mgnień i złoceń
 
Przeminęła z wiatrem, bezszelestnym lotem
Jak ciszy grobowej latający dywan
Ku zamorskim dalom z brzegów Lanzarote
I zda się bezgłośnie krzyczała… uratuj !
Wieczór tonął w cicho spadających gwiazdach
Złym czasu wyrokiem umykał bezpowrotnie
Choć nie posmutniały cypryśniki wonne
Nie znieruchomiały kolibry przed poetą
Bom chyba przesłyszał… brzmiało jak pozgonne
Pióra barbarzyńcą tyś, u mnie tylko bywasz
Spytałem tedy…
Poezjo tyś kaprysem… zali złą kobietą
 
⊰Ҝற$⊱…………………………………………………………………… Lanzarote ~ 5 czerwca '11                                                                                      

 


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 15 lutego 2018 (historia)

Inne teksty autora

~ LAMBADA NO MUE CORAÇÃO
Krzysztof Maria Szarszewski
~ „DZIEWCZYNA O PERŁOWYCH WŁOSACH”
Krzysztof Maria Szarszewski
~ NIE WOLNO ZAMILKNĄĆ ORKIESTRZE
Krzysztof Maria Szarszewski
~ BYĆ… BY BYĆ I BYĆ
Krzysztof Maria Szarszewski
~ CZŁOWIEK NIEWSPÓŁCZESNY
Krzysztof Maria Szarszewski
~ GDZIE NIE WSCHODZI JEDNO SŁOŃCE
Krzysztof Maria Szarszewski
~ DLA PANI A K$ AMIT RÓŻ
Krzysztof Maria Szarszewski
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca