Literatura

~ PRZEDWIOŚNIEM (wiersz)

Krzysztof Maria Szarszewski

 

       ~  PRZEDWIOŚNIEM  ~ (kwitną poezje radośnie)
 
Pozwól raz najczulszym
Zaczarować cię spojrzeniem
Ot tak… niby niegłodnym pragnieniem
Jakby przypadkiem
 
Pozwól błękitnie dotknąć…
Dłonie dłońmi musnąć delikatnie
Zwiewnie tak… z zawstydzeniem
Zmysłowo… jakby ukradkiem
 
I daj pozostawić nie niechcący
Na skroni nieśmiało złożony
Jaśminowy pocałunku oddech gorący
Jak wiersz niedokończony
 
I oczy w nadziei zechciej zamknąć
By w tęczy się rozmarzyć…
Akwarelą szczęścia malowaną
Smakowaną chwili czekaniem… obdarzyć
 
Bo ona nieznana… jeszcze nienazwana
Jak po zimie wybawieniem przedwiośnie
Póki trwa bal, wiruje zmysłów puzzlami
I tobie też może się przydarzyć
 
Miłość… kwitnąca poezjami
Radośnie
 
⊰Ҝற$⊱………………………………………………………… Heldburg Bad Colberg ~ 4 marca 'O2                                                                                             

 


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Ir
Ir 16 lutego 2018, 20:58
Klasyka?
Nie zagalopował się Autor ?
Mam nadzieję, że to zwykła pomyłka, a nie megalomania.
Krzysztof Maria Szarszewski
Krzysztof Maria Szarszewski 16 lutego 2018, 21:40
Nie mylisz się… płonnie pozostając w enigmatycznej nadziei
(notabene matce i siostrze itp.)
zagalopował ci się on (ów Autor'ytet) jak nie przymierzając szczuty w nagonce na łysej poezji łące zając
za gorszy choć niewiele tylko sort się mając

A to nie pomyłka… ni zwykła… tym bardziej niezwykła
to właśnie z intencji dekadencji esencja w kwintesencji megalomanii niewyszukanej wykwitła

Szczęściem nie od szanownego interlokutora to zależy…
co owo inną miarą mierzy
„de gustibus non disputandum est” &… „pro poetis omnia licet”
jedni okupują (li kupują) poezji autostrady
dla innych ścieżki w barwnych gajach wite
a takim jak ja szare wierszokletów ulice
Ir
Ir 17 lutego 2018, 12:01
"to właśnie z intencji dekadencji esencja w kwintesencji megalomanii niewyszukanej wykwitła..."
Oooo, próbowałeś te objawy leczyć u właściwego specjalisty?
XXI wiek, chyba mają jakąś odtrutkę...
Krzysztof Maria Szarszewski
Krzysztof Maria Szarszewski 17 lutego 2018, 12:34
Wszelkie medyczne i komiczne autorytety
zawodzą niestety
znikąd ratunku
przysłano: 15 lutego 2018 (historia)

Inne teksty autora

~ LAMBADA NO MUE CORAÇÃO
Krzysztof Maria Szarszewski
~ „DZIEWCZYNA O PERŁOWYCH WŁOSACH”
Krzysztof Maria Szarszewski
~ NIE WOLNO ZAMILKNĄĆ ORKIESTRZE
Krzysztof Maria Szarszewski
~ BYĆ… BY BYĆ I BYĆ
Krzysztof Maria Szarszewski
~ CZŁOWIEK NIEWSPÓŁCZESNY
Krzysztof Maria Szarszewski
~ GDZIE NIE WSCHODZI JEDNO SŁOŃCE
Krzysztof Maria Szarszewski
~ DLA PANI A K$ AMIT RÓŻ
Krzysztof Maria Szarszewski
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca