Literatura

~ ALEJA Z ŁAWKĄ SCHILLERA (wiersz)

Krzysztof Maria Szarszewski

 

~ ALEJA Z ŁAWKĄ SCHILLERA
 
Już jesień
I już jakby cichszy wrzesień
 
Już krzewy złotem liści zżółkły
Barwą ochry i poezją jesień drzewa koloruje
Maluje Toruń jak w bajkowym lesie
Bogaty ktoś w nadziei trzos i złudzeń
Życie swe na kartkach niesie
 
Sięga czasem po zeszyt czasem tym pożółkły
Czasem w nim myśli zapisuje by ostały
Bo tylko on retrospektywne zrozumie witraże
Co z tak przecież nieodległych
Lat młodzieńczych pozostały marzeń
 
Kartek kiedyś szczęściem pogiętych
Nikt nigdy mu nie wyprasuje
Ni wspomnień… ni westchnień
Ni dni… ni lat minionych
Ni majów otrzymanych w darze
 
Nie kusi melancholią skojarzeń
Nawet nie żałuje
Nie powie o tym nikomu
Ileż to zim, lat i wiosen
A wiosną majowych zdarzeń
 
Snując się wśród jesiennych fantomów
Zeszyt włoży w ciepłą kieszeń
Na spacer jak z kochanką pójdzie
Toruński park znów mu pokaże
Gdzie alejka z ławką Schillera
 
Pójdzie ulubioną aleją, pustą jeszcze
Odzianą w liście złoto kolorowe
Jakby z malarzami miały zmowę
Wklei błękit zróżowiały w cząstkę duszy
W milczeniu…  po kryjomu
 
Może słoneczne spotka znajome
O lat kilka starsze twarze
Znów życia ułamek na kartkach zapisze
I w kieszeni na sercu do domu
Z kasztana uśmiechem wiersz przyniesie
 
Choć już wrzesień jakby nuci ciszej
Już jesień 
                                                           
⊰Ҝற$⊱………………………………………………………………Toruń ~ 11 września 'O1

 


niczego sobie 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Konrad Koper 17 lutego 2018, 15:02
Z życia…
przysłano: 17 lutego 2018 (historia)

Inne teksty autora

~ LAMBADA NO MUE CORAÇÃO
Krzysztof Maria Szarszewski
~ „DZIEWCZYNA O PERŁOWYCH WŁOSACH”
Krzysztof Maria Szarszewski
~ NIE WOLNO ZAMILKNĄĆ ORKIESTRZE
Krzysztof Maria Szarszewski
~ BYĆ… BY BYĆ I BYĆ
Krzysztof Maria Szarszewski
~ CZŁOWIEK NIEWSPÓŁCZESNY
Krzysztof Maria Szarszewski
~ GDZIE NIE WSCHODZI JEDNO SŁOŃCE
Krzysztof Maria Szarszewski
~ DLA PANI A K$ AMIT RÓŻ
Krzysztof Maria Szarszewski
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca