Literatura

~ NIM ZNIKNĘ (wiersz)

Krzysztof Maria Szarszewski

 

                ~ NIM ZNIKNĘ
 
Te wiersze to lustra półsennych miraży
Słowa, w których kiedyś duszę mą zobaczysz
Choć nie ujrzysz nigdy mej prawdziwej twarzy
Nim zniknę… przepadnę w otchłani rozpaczy
 
W ogromnym kosmosie jestem twą kometą
W cudzołóstwa drodze cudownej do ciebie
W orbicie twej gwiazdy pojawiam się chwilą
Będąc przewodnikiem w głąb samego siebie
 
Światło twe rozjaśnia krótko smugę ciemną
Niezbadanie cichym jutrem niewiadomym
Wśród milionów pyłów konających ze mną
Skąd nie wrócę nigdy z popiołów feniksem
W miłości zostanę z sercem wpółuśpionym
 
⊰Ҝற$⊱……………………………………………………………… Bombaj ~ 17 marca '93
 
 
https://www.youtube.com/watch?v=rjdkdNIQI64
 
 
 
 

 


wyśmienity 1 głos
1 osoba ma ten tekst w ulubionych
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Konrad Koper 18 lutego 2018, 10:15
Obrazowy, świetne metafory. Zajrzyj do mojego gorszego…
Krzysztof Maria Szarszewski
Krzysztof Maria Szarszewski 18 lutego 2018, 11:01
Dziękuję Konradzie...
bo już na początku skromnego na tym forum zaistnienia spotkało mnie kilka cierpkich przywitań od tzw. tfurców połezji współczesnej... co to ani ładu ani składu a tym bardziej sensu...
Jestem jednak zdania, że każdemu wolno pisać i ja tego prawa nikomu nie bronię.
Jestem jednak niestety tradycjonalistą... na poezji przez duże P wychowanym i na ile mnie stać, na ile umiejętności mi staje piszę ot tak.
przysłano: 17 lutego 2018 (historia)

Inne teksty autora

~ LAMBADA NO MUE CORAÇÃO
Krzysztof Maria Szarszewski
~ „DZIEWCZYNA O PERŁOWYCH WŁOSACH”
Krzysztof Maria Szarszewski
~ NIE WOLNO ZAMILKNĄĆ ORKIESTRZE
Krzysztof Maria Szarszewski
~ BYĆ… BY BYĆ I BYĆ
Krzysztof Maria Szarszewski
~ CZŁOWIEK NIEWSPÓŁCZESNY
Krzysztof Maria Szarszewski
~ GDZIE NIE WSCHODZI JEDNO SŁOŃCE
Krzysztof Maria Szarszewski
~ DLA PANI A K$ AMIT RÓŻ
Krzysztof Maria Szarszewski
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca