Literatura

~ ZASUSZONE PĄKI MARZEŃ I ŁYK KAWY Z HORYZONTU ZDARZEŃ (wiersz)

Krzysztof Maria Szarszewski

 

        ~ ZASUSZONE PĄKI MARZEŃ
I ŁYK KAWY Z HORYZONTU ZDARZEŃ
                    
Całuję kawy pozłacane kropelki 
Ten łyk ambrozji porannej 
I do ust biorąc z twej ręki 
Rozwieszam myśli pranie 
Jak pomost wspomnień niewielki 
W łez fontannie melancholii kąpane 
 
Błyszczy nostalgia jak zorza 
Gdzieś w eter odpłynęły oceanów mile 
Długie… wyrokiem rozłąki 
Ulotnie przeźroczyste chwile 
Pachnie wiatrem od morza 
Pachnie wiatrem od łąki 
 
Wysuszę je teraz
I uprasuję rankiem 
Uśmiechu twego śladem
Gorącym ust dotykiem
W ogrodzie pełnym pieszczot
W płomieniach niewinnego grzechu
 
Pijąc z tobą 
Małą… gorącą kawę ? 
W twojego spojrzenia 
Słonecznym blasku 
By zdobiły mnie pięknie 
Dla ciebie… o brzasku 
 
Bom chciał…
W marzeniach bywać 
Serca twego skrzypiec smykiem 
Ty zaś… i chwile z tobą tamte 
Zapamiętane na zawsze 
Jak zasuszonych marzeń pąki 
 
Noc zapachem rozczula 
Jedwabiu czerwcowej mgły 
Czarownymi dłońmi otula 
Prowadzi, gdzie marzenia… sny
Gdzie trawy świeże 
Myśli niewinne
 
I te młodzieńcze miłości 
Takie inne…
Teraz zasuszone marzeń pąki
I jedno jedyne pytanie...
Czy ktoś był kiedyś
Równie niezapomniany ?
 
Pachnie wiatrem od morza 
Pachnie wiatrem od łąki 
Tobą… i kawą
⊰Ҝற$⊱………………………………………………… Ponary u Narie ~ 27 maja 'O1 
 

 

https://www.youtube.com/watch?v=HFMWzmgRHmo&t=11s

 

nagranie ~ Studio  „Republiki

czyta ~ Dariusz Bereski - Mistrz Mowy Polskiej

 


wyśmienity 1 głos
1 osoba ma ten tekst w ulubionych
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Konrad Koper 19 lutego 2018, 18:14
Rozmarzyłem się…6
Krzysztof Maria Szarszewski
Krzysztof Maria Szarszewski 19 lutego 2018, 22:01
... dziękuję... tym bardziej, że czuje Pan duszę poezji co nie wszystkim współczesnym piszącym jest dane niestety... we wszystkich rodzajach sztuki niestety zaczyna dominować abstrakcyjna bylejakość do bólu surowa coraz częściej wulgaryzmami pszczona... czasy takie dziwne i co i raz dziwniejsi tfurcy, którym się wydaje, że są... ot co
przysłano: 19 lutego 2018 (historia)

Inne teksty autora

~ LAMBADA NO MUE CORAÇÃO
Krzysztof Maria Szarszewski
~ „DZIEWCZYNA O PERŁOWYCH WŁOSACH”
Krzysztof Maria Szarszewski
~ NIE WOLNO ZAMILKNĄĆ ORKIESTRZE
Krzysztof Maria Szarszewski
~ BYĆ… BY BYĆ I BYĆ
Krzysztof Maria Szarszewski
~ CZŁOWIEK NIEWSPÓŁCZESNY
Krzysztof Maria Szarszewski
~ GDZIE NIE WSCHODZI JEDNO SŁOŃCE
Krzysztof Maria Szarszewski
~ DLA PANI A K$ AMIT RÓŻ
Krzysztof Maria Szarszewski
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca