Literatura

~ BYŁBYM POETĄ… I TYLKO…? (wiersz)

Krzysztof Maria Szarszewski

 

     ~ BYŁBYM POETĄ… I TYLKO…?                  (2)
 
     Chciałbym zawierzyć znów poezji… 
I bogom wykraść ogień 
Jak Prometeusz 
I jak astronom nieba twego 
Być astrolabium… 
Oczu twych mgłą zasnutych… lustrem
Byś była moim bóstwem
 
     Być zwierciadlanym serca hrabią
Czekać na powrót nocy 
Na powrót diamentowych snów 
Na róż twych pocałunków 
Byś grała tylko główne role
W poezji mej teatrum 
Wśród korowodów gwiazd
 
     Tą nocą… gdy ty bezwładnie… 
Znów chciałbym ładnie… 
Gdy zmrużysz kocie oczy 
Gdy książę Księżyc blask roztoczy 
Nim nefryt mgieł opadnie 
Na nenufary zmierzch zapadnie 
Chciałbym znów…
 
     Tą nocą bym się tobie przyśnił 
Tą nocą bym cię w wierszu wyśnił 
Ubrał w naszyjnik gwiezdnych myśli
Powierzyłbym poezji
Byłbym Homerem i Szekspirem 
Twoim Petrarką i Tuwimem 
 
     I byłbym tobie… 
Byłbym poetą, byłbym motylem 
Zwiewnym, efemerycznym
U delikatnych, twoich lic 
I tylko tyle
I… nie mów nic
 
⊰Ҝற$⊱……………………………………………… Ponary u Narie ~ 5 września 'O1

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=A_DQY_3YZmY&t=72s

 


słaby+ 3 głosy
1 osoba ma ten tekst w ulubionych
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Mithril
Mithril 20 lutego 2018, 15:58
...toooo anachronizm(?) bo mamy bodaj XXI stulecie
- nieważne - idę poczytać wierszy
Katowicki Pierrot
Katowicki Pierrot 20 lutego 2018, 21:46
Absolutnie nic z tego nie wyniosłem, pozdrawiam
Konrad Koper 21 lutego 2018, 11:10
Obłędny, akurat czytam mitologie. ( Powtarzam.)
Krzysztof Maria Szarszewski
Krzysztof Maria Szarszewski 17 marca 2018, 14:20
... Cóż... współczuję Pierronie
Usunięto 1 komentarz
przysłano: 20 lutego 2018 (historia)

Inne teksty autora

~ LAMBADA NO MUE CORAÇÃO
Krzysztof Maria Szarszewski
~ „DZIEWCZYNA O PERŁOWYCH WŁOSACH”
Krzysztof Maria Szarszewski
~ NIE WOLNO ZAMILKNĄĆ ORKIESTRZE
Krzysztof Maria Szarszewski
~ BYĆ… BY BYĆ I BYĆ
Krzysztof Maria Szarszewski
~ CZŁOWIEK NIEWSPÓŁCZESNY
Krzysztof Maria Szarszewski
~ GDZIE NIE WSCHODZI JEDNO SŁOŃCE
Krzysztof Maria Szarszewski
~ DLA PANI A K$ AMIT RÓŻ
Krzysztof Maria Szarszewski
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca