Literatura

po pierwsze: powojenny (wiersz)

Grzesiek z nick-ąd

 

Aniele, aniołku uśpiony

pod krzyżem, na skraju brzeziny;
czy to róża złamana w twej dłoni?
Czy też życie niewinnej dzieciny?

Pewnie tutaj od wojny już siedzisz
i niejedną słyszałeś opowieść
mądrych panów i durnej gawiedzi,
że nie Bóg ją zabił a człowiek.

Że ją Niemcy przez komin wysłali,
wyzwolili gwałtem Rosjanie.
Może Polak w stodole podpalił?
Czy też UPA zagnała pod ścianę.

Wyrzuć różę aniołku w brzezinę,
zrozumienia próżno tu czekać.
Obudzimy niewinną dziecinę
i pójdziemy poszukać człowieka.

 


dobry+ 9 głosów
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Ir
Ir 20 lutego 2018, 21:00
Fakt...coraz częściej człowiek jawi się wymierającym gatunkiem.
Tylko kto człowieczeństwo przejmie?
Czyżbyśmy wracali do małpy, albo do jeszcze innego gatunku...z zakręconym ogonkiem i raciczkami.
Refleksyjnie, nie jest to nachalne moralizatorstwo / którego nienawidzę/...po prostu pięknie.
Katowicki Pierrot
Katowicki Pierrot 20 lutego 2018, 21:33
Choć nie jestem miłośnikiem rymów to muszę przyznać, iż odwaliłeś tu kawał dobrej roboty, pozdrawiam
Yaro
Yaro 22 lutego 2018, 19:19
Gratuluję ....
wjola
wjola 23 lutego 2018, 14:47
najmocniej przepraszam za pomyłkę - moja ocena to wyśmienity
przysłano: 20 lutego 2018 (historia)

Inne teksty autora

piosenka przeufna
Grzesiek z nick-ąd
piosenka na każdą okazję
Grzesiek z nick-ąd
Makatka współwinna
Grzesiek z nick-ąd
piosenka na bezdechu
Grzesiek z nick-ąd
krótki wiersz do poprawki
Grzesiek z nick-ąd
wiersz dojrzewający
Grzesiek z nick-ąd
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca